Akademické mistrovství ČR v požárních sportech

25. dubna
2018

Ve dnech 25.-26.4.2018 se v Ostravě již tradičně uskutečnilo Akademické mistrovství v požárních sportech. Závodilo se v několika kategoriích. 1. den byly na programu výstupy na věže, pak proběhl rychlý nástup následovaný během na 100m překážek a štafeta 4x100m. Druhý den celou akci zakončila královská disciplína, neboli požární útok. VŠE se bohužel nepodařilo dát dohromady dostatek účastníků, aby obsadila všechny kategorie, takže ji nakonec reprezentoval pouze jeden závodník. Nutno podotknout, že tento ročník měl být ze strany VŠE pod heslem „Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se.“ 
Soutěže se účastnila česká i světová špička. Výkon Dzmitry Dubitskiho z Běloruska na věži (13,70) byl skutečně úžasnu podívanou a ukázkou toho, jak se tento sport má dělat. VŠE na věžích svého zástupce neměla, takže celá akce začala bez jejího zastoupení. V 11:00 proběhlo krátké zahájení a pak se všichni začali koncentrovat na hlavní událost dne, 100m překážek. Něco málo o této disciplíně. Jedná se o úsek 100m kde závodník musí překonat 2-metrovou bariéru, pak sebrat 2 klubka hadic a s nimi přeběhnout 10m dlouhou a 10cm širokou kladinu. Pak už se hadice jen „rozhodí“, 2 volné konce se spojí, třetí konec se zapojí do připraveného rozdělovače a do posledního konce přijde proudnice, kterou má závodník celou dobu za páskem. Tato disciplína je náročná jak rychlostně, tak i technicky, zejména úsek zapojení do rozdělovače, kde mnoho závodníků nabere velkou ztrátu.
Do této disciplíny se VŠE již zapojila a nesmazatelně se tím zapsala mezi letošní účastníky tohoto mistrovství. Každý účastník mohl mít 2 pokusy a počítal se lepší z časů. Rozběh VŠE byl skutečně multikulturní kde proti sobě stanul zástupce Fire academy z bulharské Sofie, již výše zmiňovaný Dzmitry Dubitski z běloruské University of civil protection, Václav Kinský za VŠE, poslední byl zástupce Univerzity z Pardubic. První pokus nevyšel dle očekávání, takže bylo do druhého útoku co zlepšovat, zejména na první překážce. Druhý pokus byl proto pokusem na jistotu. Na rozdíl od prvního rozběhu zvolil zátupce VŠE volnější tempo před první překážkou a doběhl si tak pro čas 20,72 sekund.
Akce tradičně probíhala v přátelském duchu a i závodníci, kteří se specializují pouze na útoky měli možnost si zaběhnout i ostatní disciplíny a zlepšit si tak osobní rekordy. Do příštího roku se snad zlepší účast a VŠE se tak dostane mezi nejlepší týmy.
Václav Kinský, FMV

Akademické mistrovství ČR v požárních sportech
  • Autor: Václav Kinský
  • Vytvořeno:
  • Poslední aktualizace: