Zlatí futsalisté VŠE – mistři Univerzitní ligy

Po říjnovém čtvrtfinále, kdy se podařilo deklasovat v dvojzápase Karlovu Univerzitu celkovým skóre 21:7, se tým celý listopad připravoval na Final4. Připomeňme si, že v minulém ročníků obsadila Vysoká škola ekonomická 3. místo.

Los přisoudil Vysoké škole ekonomické pro semifinálové utkání domácí tým, Ostravskou univerzitu. Z pohledu zkušeností a minulých výsledků vstupovala Vysoká škola ekonomická do souboje jako favorit, nicméně domácí tým táhla především úžasná divácká kulisa, kdy v hledišti usedlo více než 200 podporovatelů. Utkání se hrálo ve velmi vysokém tempu a lépe ho zahájila Vysoká škola ekonomická a celkem bez problémů se dostala do vedení 2:0 po gólech Žežulky a Begiče. Nicméně Ostravská univerzita se rychle oklepala a dokázala během jedné minuty srovnat skóre na 2:2. V tuto chvíli domácí hala bouřila a domácí hráči věřili v obrat utkání. Opak byl pravdou, nejdříve to vypadlo na gól Ostravských, nicméně ekonomové dokázali zabránit 100% šanci na brankové čáře a z následného protiútoku sami udeřili. Po sražené střele následoval rohový kop, ze kterého Valín skvěle našel Ismara Begiče, jehož pokus rozvlnil síť domácího brankáře.
Do druhého poločasu vstupovala Vysoká škola ekonomická s mírným náskokem v podobě 3:2 a ihned za začátku ještě vedení navýšil svým druhým golem v utkání Žežulka. Vypadalo to na dominanci Ekonomů, nicméně zápletka prvního poločasu přinesla pro Vysokou školu ekonomickou krušný moment, kdy byl po dvou žlutých kartách vyloučen Veselovský. Následovala tedy přesilovka domácího týmu. Paradoxně byli ale Ekonomové aktivnější než domácí výběr, který se nemohl prosadit ani v početní výhodě. Po neúspěšné přesilovce začala sázet Ostravská univerzita na power-play, tedy hru bez brankáře. Tímto krokem našli recept na do té doby skálopevnou obranu Ekonomů. Nejprve se domácí prosadili ve 34. minutě a druhý přesný zásah přidali 2 minuty před vypršením limitu, čímž na tribunách rozbouřili hotové peklo. Žádná další branka už v základní hrací době nepadla a tak se hráči mohli těšit na přídavek.
Opaření ekonomové se museli semknout a vrátit utkání zpět do svých rukou. Ostravští celé prodloužení bušili do obrany Ekonomů a někdy až neuvěřitelně nedokázali vsítit branku. Ekonomové bojovali jako jeden muž a čekali na svoji šanci. Ta jedna šance přišla dvě minuty před koncem prodloužení, kdy rozhodl utkání Edis Šahini. Vysoká škola ekonomická mohla slavit historický postup do finále Univerzitní futsalové ligy.

Semifinále
VŠE – OSU 5:4 (3:2)
310 diváků
Branky: Begič 2, Žežulka O. 2, Šahini – Holaň 3, Mrkvička; ŽK: Veselovský, Begič – Chlopek, Nevřela, Mrkvička; ČK: Veselovský

Finálové utkání bylo vyvrcholením dlouhé sezóny a zpříjemněno skutečností, že bylo v živém přenosu vysíláno Českou televizí. Narazily na sebe dva pražské celky – Vysoká škola ekonomická a České vysoké učení technické v Praze, tedy dva týmy, které se velmi dobře znají s pražských klání. Taktéž se jednalo o reprízu loňského boje o bronzové medaile, kdy vyhrála Vysoká škola ekonomická poměrem 5:4. Tentokrát se utkání neslo ve velmi taktickém duchu a oba týmy se soustředily především na skálopevnou obranu. Po slavnostním výkopu pana rektora z Ostravské univerzity, byla ČVUT ta univerzita, která ze začátku utkání na hřišti dominovala. Tlak vyvrcholil vedoucím golem na 1:0. Ekonomové postupně zvyšovali svůj tlak, nicméně se jim v prvním poločase nepodařilo utkání srovnat. Absenci vstřelených branek lze přisoudit především oběma brankářům, kteří jakoby se domluvili, že góly padat dnes nebudou.
Trenérské trio Ekonomů vymyslelo během poločasové přestávky změnu, a poslalo do hry mladého Šenkýře. Celý druhý poločas Ekonomové obstřelovali branku Techniků, ale stále se nedařilo proměnit žádnou z příležitostí. Nicméně právě Šenkýř byl tím mužem, který naboural plány Techniků. Nejdříve přihrál Begičovi, který se dokázal prosadit zázračně z nulového úhlu. O dvě minuty později jeho tvrdou střelu brankář Techniků vyrazil přímo k Šahinimu, který se opět ve své šanci nemýlil a uštknul soupeře. Oslavy na Vysoké škole ekonomické mohly začít, jelikož Ekonomové dosáhli na svůj historicky první titul v Univerzitní futsalové lize.

Finále
ČVUT VŠE 1:2 (1:0)
50 diváků
Branky: Svoboda – Begič, Šahini; ŽK: Svoboda – Hochman, Vymetal

Tým VŠE:

  • Martin Kučera – Matěj Veselovský
  • Petr Hochman (K)
  • Ondřej Žežulka
  • Ismar Begič, Adam Šenkýř
  • Edis Šahini
  • Petr Vymetal
  • Martin Blažek
  • Tomáš Valín

Trenérský štáb:

  • Jiří Kotáb
  • Antonín Valášek
  • Lukáš Lovás

 

Další odkazy

Semifinále:

https://www.flickr.com/photos/czechunisport/albums/72177720313186574/

Finálový přenos:

https://www.youtube.com/live/Wbb1VhkD_J8?si=n6EhXXLY5Gtb1Eow

Článek ze semifinále:

https://www.fotbal.cz/futsal/futsal-subject/archiv-zprav/article/122?articleId=19530&fbclid=IwAR16AUAUMr4qV16p90DED7zxO4KwV1xa2NHHjT9IzwxQ8khUS67ZJjadHfs

Zlatí futsalisté VŠE – mistři Univerzitní ligy