Střibro a bronz pro fotbalisty a futsálisty VŠE na ČAH v Olomouci

4. září
2023

Pondělí 4. 9. – úterý 5. 9. Fotbalisté podlehli ve finále a jsou stříbrní! 

Na začátku září se v mládežnickém centru SK Sigma Olomouc v areálu v olomouckém Řepčíně odehrál dvoudenní závěrečný turnaj šesti nejlepších fotbalových týmů v rámci českých akademických her 2023.  

Naše fotbalová reprezentace, která na turnaj postoupila až z dodatečné kvalifikace, nastoupila k úvodnímu zápasu skupiny proti domácímu týmu UPOL. Začátek zápasu nás zastihl v dobrém rozpoložení a po brankách Šenkýře a Skleničky jsme se ujali dvoubrankového vedení. Bohužel se nám nepodařilo udržet a domácí ještě do konce třicetiminutového poločasu dokázali srovnat krok. Ve druhém poločase jsme nebyli horším týmem, ale domácí byli efektivnější a rozhodli dvěma brankami o vítězství 4:2. Do druhého zápasu proti UHK jsme nastoupili hned po skončení prvního zápasu. V tomto zápase jsme zlepšili defenzivu a soustředili se na brejky. V prvním poločase jsme se prosadili zásluhou Pokorného a Žežulky dvakrát. Ve druhém poločasu navýšil vedení Žežulka už na 3:0. Poté sice borci z UHK snížili na 1:3, ale vítězství už nám nesebrali. V závěru zápasu se ještě jednou oba týmy prosadili. Nejprve na 4:1 upravil Raclavský. Dvě minuty před koncem soupeř uzavřel skóre na 4:2. S bilancí jedné výhry a jedné prohry jsme postoupili do semifinále. 

V dopoledním semifinále jsme nastoupili proti týmu MUNI. Tento tým je posledním vítězem univerzitní fotbalové ligy a vyhrál druhou základní skupinu, dal se tedy předpokládat tuhý boj o finále. Nicméně náš tým předvedl koncentrovaný výkon a od začátku zápasu si šel pro medaili. Naopak hráči Masaryčky tentokrát jakoby nebyli ve své kůži. V zápase jsme dominovali a po třígólovém příspěvku Ondřeje Žežulky, a po jedné brance, které vstřelili Patrik Šamša a Martin Sklenička soupeř kontroval pouze jedním čestným úspěchem. Zápas skončil jednoznačně 5:1 a my jsme měli jistotu medaile. Ve finále jsme se utkali opět s výběrem UPOL, který přešel do finále přes pražskou UK. Ve finálovém duelu jsme herně nebyli horším týmem, ale fotbal se hraje odjakživa na góly a domácí tým byl zkrátka o něco efektivnější, když zvítězil s konečným skóre 3:0 a zaslouženě zvedl pohár pro vítěze fotbalového turnaje na Českých Akademických hrách. Naše reprezentace vybojovala tedy stříbrné medaile, což je v konkurenci škol, které mají sportovní fakulty, obrovský úspěch a myslím, že generace těchto kluků má na co být hrdá a má na co vzpomínat. „Musím kluky pochválit, že přijeli všichni nominovaní, kdo mohl a postavili jsme silný výběr jehož základem byli prověření fotbalisté z předešlých sezón doplněný o šikovné mladé a dynamické hráče, kteří mají akademickou sportovní dráhu ještě před sebou. Stříbrné medaile jsme vybojovali především díky týmovému pojetí, kdy jsme ukázali, že nejen na hřišti jsou fotbalisté VŠE dobrá parta! Uzavřel hodnocení trenér VŠE Jiří Kotáb.     

       

 

Středa 6. 9. Futsalisté vydřeli bronz! 

Nezačal ještě ani semestr, ale futsalová reprezentace VŠE se již sešla v Olomouci na Akademické hry 2023, kam postoupilo 6 nejlepších týmů kvalifikačních bojů. Do skupiny A byl kromě VŠE nalosován vítěz loňského ročníku Univerzitní futsalové ligy, brněnská Masarykova Univerzita (MUNI) a také Ostravská univerzita (OSU). Jelikož tyto dva týmy sehráli svůj vzájemný hned v ranních hodinách, šli jsme po pečlivém scoutingu do prvního zápasu s MUNI velmi dobře připraveni. V zápase jsme byli jasně aktivnějším týmem a zaslouženě jsme šli poměrně brzy do vedení 2:0, které jsme celý zápas už nepustili. Soupeř zkoušel celý druhý poločas powerplay, ale skvěle organizovanou defenzivu v čele s brankářem Kučerou se mu překonat nepodařilo. My jsme naopak vedení ještě navýšili a zápas ovládli naprosto jasně 5:0. Gólově zazářil hráč Bohemians Matěj Veselovský, když zaznamenal hattrick, po gólu přidali Begič a střelou z vlastního brankoviště legenda mezi tyčemi Martin Kučera. Jelikož MUNI v prvním zápase podlehla OSU, s týmem ze slezské metropole nás čekal přímý souboj o postup z prvního místa ze skupiny. Začali jsme tentokrát sice pomaleji a proti běhavému a důraznému týmu prohrávali 1:0, do poločasu se nám ale výsledek podařilo otočit, a to i díky precizně sehrané standardní situaci, kterou jsme v trénincích několikrát nacvičovali. Ve druhém poločase jsme už byli jasně lepší a po výsledku 4:2 jsme s přehledem postoupili do semifinále bez ztráty kytičky. O góly se tentokrát postarali Šahini, Vymetal, Blažek a Raclavský.  

 

V semifinále nás čekal druhý tým skupiny B, tedy Jihočeská univerzita (JU). Do tohoto zápasu jsme nevstoupili dobře a od začátku tahali za kratší konec. Prakticky nic se nám nedařilo, naopak soupeř využil své šance a následně zápas s přehledem kontroloval. Ve druhém poločase jsme zkoušeli útočnou powerplay, ale branky jsme pouze dostávali a výsledek byl pro nás velmi krutý. Prohra 6:0 nás odsoudila k zápasu o bronz. V tom byla naším soupeřem domácí Univerzita Palackého (UPOL), čekala nás tedy odveta za úterní finále fotbalových akademiček, ve kterém naši fotbalisti, včetně pěti členů futsalového týmu, prohráli a získali tak stříbro. S UPOLem se pro oba týmy jednalo již o čtvrtý zápas v jeden den, celkem tak měli hráči v nohách 160 minut (zápas se hrál 2×20 minut hrubého času), takže únava již byla jasně znát. V boji o bronz jsme se dostali do vedení, ale soupeři se podařilo dvěma góly zápas otočit. Zhruba 10 minut před koncem se však zápas dokázali srovnat a během chvíle také otočit. V závěru jsme přidali ještě góly do prázdné brány při powerplay UPOLu a mohli jsme po výhře 5:2 začít slavit. Futsalovou medaili jsme získali po 7 letech. O branky s boji o medaili se postarali dvěma góly Šenkýř a Begič, druhý gól v turnaji přidal opět přes celé hřište i brankář Kučera. Celý tým za tento zápas zaslouží velkou pochvalu, protože si opravdu sáhl na dno sil a vrátil UPOLu porážku z fotbalu. I přes absenci opor, jako je střelec Žežulka a kapitán Hochman (ten podporoval tým z lavičky) jsme tak dosáhli skvělého úspěchu a opět utužili partu na výjezdě mimo Prahu. VŠE je tak jedinou školou, která získala na akademičkách medaili v obou sportech, kde se kope do balónu. 

 

Střibro a bronz pro fotbalisty a futsálisty VŠE na ČAH v Olomouci