Dvě medaile pro VŠE v běhu na lyžích na AM ČR

6. února
8. února
2023

S vědomím, že obhájit medaile je vždy těžší, než jej poprvé vyjet, vyrazili začátkem února studenti VŠE na akademické mistrovství ČR běhu na lyžích do Nového Města na Moravě. A že měli na co navazovat – v minulém roce z Vysočina Arény odváželi stříbro a bronz.

Mistrovství odstartoval závod smíšených štafet, ve kterém barvy VŠE hájila trojice Josef Žížala, Eliška Svobodová a Marek Vašátko, bronzoví medailisté z předchozího ročníku. I přes prvotní otazníky ohledně aktuální formy už od začátku ukazovali, že se znovu přijeli poprat o stupně vítězů. Žížala se Svobodovou své úseky dovezli v kontaktu s medailovými pozicemi a Marek Vašátko pak velmi silným závěrečným úsekem rozhodl o bronzové medaili pro VŠE. „Základní kámen celé štafety položil na prvním úseku Pepa, když udržel tempo favoritů v první skupině a předával v kontaktu s čelem závodu Elišce. Ta srdnatě bojovala na druhém úseku, kde se již začaly tvořit mezi závodnicemi časové rozdíly. Eliška dokázala udržet čtvrté místo, a vytvořila mi tak skvělou pozici pro poslední úsek. Na něm se mi podařilo předjet štafetu ústecké univerzity. Na další štafety přede mnou už však nebyly síly. I tak ale hodnotím štafetu velmi pozitivně a těším se na další ročník AMČR,“ okomentoval závod spokojený Vašátko.

Od druhého dne už závodil každý sám za sebe. V závodě žen na 5 km klasicky Elišku Svobodovou nahradily Štěpánka Friedlová a Iva Vránová, která se teprve v noci před závodem vrátila z juniorského mistrovství světa v Kanadě. Na rychlé zmrzlé trati z toho nakonec bylo sedmnácté místo pro Štěpánku Friedlovou a pátá pozice pro Ivu Vránovou – hozená rukavice pro Vašátka s Žížalou do jejich startů na 10 km klasicky. A pánové se nenechali zahanbit. Zatímco Žížala si dojel pro nepopulární čtvrté místo, Vašátko, který doplatil na nevydařenou mázu, dojel těsně za branami první desítky na jedenáctém místě. Sice to na konci v táboře VŠE necinkalo, ale individuální výsledky dodávaly naději na poslední závody – královských 10 km volně s hromadným startem žen a 20 km volně s hromadným startem mužů.

Závěrečný den AMČR opět otevřel závod žen, do kterého za VŠE nastoupila už pouze Iva Vránová. Ta hned od prvních metrů všem předváděla, že ani únava z časového posunu ji tentokrát o medaili nepřipraví. Už po prvních stovkách metrů se dostala tříčlenné vedoucí skupinky, ve které si dojela pro skvělou stříbrnou medaili. „Na AMČR jsem se těšila hlavně kvůli té atmosféře a sportovcům, mezi kterými se pohybuji téměř celý život, takže jsem si ho moc užila. A stříbrná medaile ze středečního závodu ve skatu pro mě bylo milé překvapení po nepovedeném klasickém závodě v úterý. Bylo to pro mě velmi náročné, protože jsem se den před závody vrátila z Mistrovství světa z Kanady, a i proto jsem se nemohla účastnit štafety, ve které mě ale skvěle zastoupila Eliška. Devítihodinový časový posun byl znát. Už teď se těším na příští rok, kdy to bude snad ještě lepší,“ komentovala své vystoupení na AMČR Vránová.

Vašátko a Žížala tedy opět měli na co navazovat. V závodě, který se jel ve velmi vysokém tempu už od prvního kola, se ale celkem třetí medailová radost pro VŠE nekonala. Žížala potvrdil, že si do Nového Města dovezl bramborovou formu, když pro sebe vyjel další čtvrté místo a Vašátko pak v široké konkurenci vybojoval čtrnáctou pozici.

Co říct závěrem? Snad jen, že i přes výborné výsledky je hlavním úspěchem to, že se na VŠE udržuje komunita aktivních studentů, kteří na obdobné akce vyráží, a že akademické mistrovství v běhu na lyžích je skvělou akcí pro všechny se sportovním duchem.

Dvě medaile pro VŠE v běhu na lyžích na AM ČR
  • Autor: Vašátko, Žížala, Svobodová
  • Vytvořeno:
  • Poslední aktualizace: