Dvě zlaté, jedna stříbrná a jedna bronzová medaile z AM ČR v biatlonu a v běhu na lyžích pro studenty VŠE

30. prosince
2021
AM ČR v biatlonu

Těsně před koncem roku 2021 se v Novém Městě na Moravě při příležitosti konání závodů Českého poháru v biatlonu uskutečnilo Akademické mistrovství České republiky v této sportovní disciplíně. Jednalo se o mistrovství odložené z důvodu covidu z března loňského roku. V obou mistrovských závodech, ve sprintu na 7,5 km a ve vytrvalostním závodu na 12,5 km, reprezentovala VŠE studentka bakalářského studia Fakulty informatiky a statistiky Eliška Svobodová. A reprezentovala tím nejlepším způsobem, když v obou závodech zvítězila a získala tak oba tituly akademické mistryně republiky. Soutěží se účastnilo 21 účastníků z 12 vysokých škol.

AM ČR v běhu na lyžích

O tři týdny později se na stejném místě uskutečnilo také Akademické mistrovství republiky v běžeckém lyžování pro rok 2022.
Během tří dnů 18. – 20. ledna proběhly závody volným způsobem intervalově na 5 km (ženy) a 10 km (muži), závod smíšených štafet M-Ž-M (6km-3km-6km) volným způsobem a závěrečný závod s hromadným startem klasicky na 10 km (ženy) a 20 km (muži). Početnou reprezentaci VŠE tvořili 3 ženy (Eliška Svobodová z FIS, Hana Trojanová z FMV a Lucie Krámská z FFÚ) a 4 muži (Marek Vašátko z FPH, Josef Žížala z FMV, Martin Palla z NF a Jindřich Slunečko z FMV).

V intervalovém závodě skate obsadila Eliška 7., Hanka 9. a Lucka 15. místo z 18 startujících. V početném poli 29 závodníků se neztratili ani muži: Marek skončil 9., Pepa 11., Martin 13. a Jindra na 21. místě. Závod byl velmi rychlý, jel se na tvrdé zmrzlé trati, na kterou nejeden závodník doplatil bolestivým pádem.
VŠE byla jako jediná škola schopná sestavit dvě smíšené štafety. A štafetě VŠE I ve složení Žížala-Svobodová-Vašátko se podařilo v dramatickém závodě získat pro naši školu bronzovou medaili. Štafeta VŠE II skončila 5.

Mistrovství vyvrcholilo závody s hromadným startem klasicky na dlouhé distanci. Pravděpodobně počasí (sněhová bouře, mráz, silný vítr) a s tím spojené problémy s mazáním lyží vedly k tomu, že část závodníků „vzdala“ svoji účast již před startem. V závodě žen na 10 km se prosadila jediná zástupkyně naší školy Eliška Svobodová, které po bojovném výkonu patřilo 2. místo a stříbrná medaile. Paradoxně tak největšího úspěchu na mistrovství dosáhla v disciplíně, kterou jako biatlonistka vlastně netrénuje. Tři muže původně přihlášené do dvacítky provázela nepřízeň osudu. Žížala onemocněl, Vašátko bohužel závod nedokončil kvůli zlomené lyži, a tak jediným zástupcem VŠE v cíli byl Slunečko na 16. místě.

Dvě zlaté, jedna stříbrná a jedna bronzová medaile z AM ČR v biatlonu a v běhu na lyžích pro studenty VŠE
  • Autor: Eliška Svobodová
  • Vytvořeno:
  • Poslední aktualizace: