Nové tváře v reprezentační štafetě VŠE na Volkswagen Maraton Praha

18. května
2016

Stejně jako každoročně, se začátkem května uskutečnil největší běžecký svátek přímo v centru naší metropole. A to celosvětově známý Volkswagen Maraton Praha, který se živě vysílal do více než 100 zemí po celém světě a i naše štafeta VŠE byla krátce po startu závodu v záběrech České televize.

Na start Volkswagen Maratonu Praha se v neděli 8. května postavilo 10 600 běžců a na všechny čekaly těžké podmínky. Od rána nad Prahou panovalo velké teplo a vše ještě více komplikoval silný vítr, který ovlivnil podmínky nevíce na 3. úseku. Zde na závodníky čekaly nekonečné rovinky v Podolí a Smíchově. Keňskou hegemonii potvrdil Lawrence Cherono, když oslavil vítězství v čase 2:07:24, který znamenal jeho nový osobní rekord.

Naše štafeta, ve které se kvůli „generační výměně“ objevily dvě nové tváře, se držela svých ambicí na pódiové umístění a po prvním úseku v čase 38 minut, byla v závěsu za UK FTVS na průběžném druhém místě. Honza Minařík, po první předávce popsal své dojmy z úvodu závodu: „Nechtěl jsem ze začátku přepálit tempo, protože start z předních pozic svádí k tomu, aby se pak člověk držel těch nejrychlejších maratonců. Ale to je pro nás obyčejné smrtelníky nemožné, proto jsem letos přes Pařížskou a Karlův most proběl volněji, aby mi pak na 5 km nedošly síly jako minulé ročníky.“

Na druhém úseku nezklamal nováček štafety a účastník Pražského ½ maratonu Honza Rážek, který předával Filipovi Mihálovi na 3. místě v kontaktu se štafetou chemiků z VŠCHT. Na toho čekal již zmiňovaný silný vítr, který účastníkovi Salcburského maratonu, ubíral hodně sil. Nicméně i on svůj úkol na trati splnil velmi dobře a předal štafetu zkušenému finišmanovi Tomášovi Machovi stále na pódiovém umístění.

Týmy FTVS z Univerzity Karlovy i Chemici z VŠCHT měly již výrazný náskok. Tak se Tom soustředil na udržení 3. pozice a mohl si vychutnat neopakovatelnou atmosféru cílové rovinky Pařížské ulice a proťal cílovou pásku v celkovém čase 2 hodiny 49 minut. Což znamenalo v celkovém pořadí 10. místo v konkurenci 595 štafet a především stejně jako loni umístění na stupních vítězů mezi univerzitními štafetami.

Závěrem bychom chtěli poděkovat za podporu CTVS VŠE. Jsme moc rádi, že jsme i letos mohli na tak významné akci reprezentovat naši školu. Abychom navnadili naše fanoušky, tak jsme si slíbili, že na příští ročník budeme trénovat ještě více a pohár rektora UK bude konečně náš!

Jan Minařík, NF

Nové tváře v reprezentační štafetě VŠE na Volkswagen Maraton Praha
  • Autor: Jan Minařík
  • Vytvořeno:
  • Poslední aktualizace: