Reprezentační tým studentů volejbalistů na Českých akademických hrách 2012

16. června
2012

16. 6. 2012 – Naše cesta na Akademické hry 2012 konané tentokrát v Brně začala jako již tradičně pražskou kvalifikací, která se konala 23. května v areálu Univerzity Karlovy na Hostivaři. Po drobných problémech ohledně nominace se nám nakonec podařilo tým poskládat a díky rozpisu jsme měli i optimální příležitost na sehrání a to v podobě prvního zápasu.

V zápase se zdánlivě nejjednodušším soupeřem, týmem VŠCHT, jsme však ztratili hned úvodní set a případná ztráta celého zápasu by znamenala velký problém v cestě na ČAH. Naštěstí se nám podařilo přeskupit řady a nalézt optimální sestavu, se kterou jsme chemiky porazili. S touto sestavou jsme poté v průběhu turnaje dokázali ve velmi vyrovnaných zápasech s ČVUT, ČZU a domácí UK zvítězit a tím si vybojovat vstupenku do Brna.

Na republikovém finále v Brně se ve dnech 14. a 15. června sešlo 5 vítězů regionálních a spolu s nimi pořadatelská škola VUT Brno. Organizátoři z Brna přišli s novou myšlenkou rozdělení týmů do dvou skupin (na rozdíl od většiny předešlých ročníků, kdy se hrálo spravedlivějším systémem každý s každým). Zpočátku to vypadalo, že los k nám byl velmi přívětivý, když se v naší skupině objevila Masarykova univerzitě Brno a TU Liberec. Druhá skupina byla podle nás daleko „volejbalovější“, když se zde utkaly týmy ústeckého UJEPu, zlínské univerzity a pořadatelského VUT s velmi hojnou účastí extraligových hráčů.

V prvním utkání jsme se utkali s Brnem, se kterým jsme se v předchozích letech přetahovali o umístění na bedně. Nutno podotknout, že domácí byli oproti minulým letům značně oslabeni. Náš tým, ale také vzhledem k probíhajícímu zkouškovému a pracovním povinnostem nebyl ani zdaleka v plném složení. Zápas dospěl po velmi nevyrovnaném průběhu, kdy každý z týmů zvítězil v jednom setu drtivým rozdílem, do tiebreaku, kde se nám nepodařilo ubránit jejich nejproduktivnějšího hráče a tak se Brno radovalo z vítězství. V dalším zápase Brno porazilo Liberec a tak na nás čekal rozhodující zápas proti Liberci o postup do semifinále. Průběh zápasu byl vcelku podobný jako ten proti Brnu. Bohužel i se stejným výsledkem a tak jsme obsadili třetí příčku ve skupině. Vzhledem k ne příliš vhodně zvolenému systému turnaje na nás tak čekal už pouze jediný zápas a to o konečné umístění. Další perličkou zvoleného systému bylo to, že tento zápas se měl odehrát až druhý den. Domů jsme odjížděli s konečným pátým místem

Daniel Kohlmann – FMV

VŠE reprezentovali: Šimon Böhm (FFÚ), Petr Jassa (NF), Daniel Kohlmann (FMV), Josef Kotyza (FIS), Jakub Macháček (FMV), Petr Minařík (FFÚ), Adam Ptáček (FPH), Jan Sedlář (FMV), Radek Svoboda (NF), Stanislav Vachoušek (FPH), Jiří Vaněk (FIS)

Reprezentační tým studentů volejbalistů na Českých akademických hrách 2012