Volejbalovou reprezentaci VŠE stál mezinárodní turnaj v Miláně všechny tři Tomáše

7. května
2023

Čtvrtek, 3 hodiny ráno, zvoní budíky a první skupina volejbalistů z VŠE se vydává na letiště. S batůžky na zádech a šumivým nápojem v ruce odlétá prvních pár nadšenců letadlem směrem do italského Bergama.

Po příletu jsme obdivovali krásu již zmíněného Bergama – starověkého městečka s úžasnou atmosférou. Posilnili jsme se snídaní v místním podniku a dobili síly italskou kávou. Pod vedením Tomína jsme dorazili na úplně opačnou stranu města, než bylo původně v plánu, nikdo ale neměl po drsném ranním vstávání energii se zlobit, tak jsme mlčky vyšlapali kopec, který jsme pár minut předtím sešli a dorazili na konečně správnou vyhlídku. Posilněni místním Mekáčem a gelatem jsme nasedli na vlak do Milána, kde jsme se setkali se skupinou beachařů, kteří letěli druhým letadlem. Hipsterské ubytování bylo zážitkem pro všechny. Nechyběl stolní fotbálek se zaseknutými míčky, šipky s urvanými hroty nebo kulečník pouze s jedním funkčním tágem, naopak chyběly některé schůdky na palandách a neprotékající umyvadlo. Večer jsme vyrazili do víru velkoměsta na slavné milánské náměstí Piazza del Duomo, kde jsme si všichni udělali klasické kýčovité fotky před katedrálou a rozutekli se na něco dobrého k jídlu a pití. V nočních hodinách se k nám přidala poslední skupina, která se zvládla posilnit již na letišti v Praze a přípravy úspěšně pokračovaly v letadle.

První herní den byl nabitý zápasy od rána do večera. Ženské šestky sehrály ve skupině celkem 4 zápasy, kde za skvělé podpory a zvuku trubky bez ztráty kytičky rozsekaly belgický Louvain, bulharský Plovdiv, Madrid a domácí Miláno. Mužské šestky měly také vcelku povedený den, kdy se jim povedlo v prvním zápase porazit Řím a v druhém zápase po napínavém tiebreaku i Plovdiv, který však vyřadil v druhém setu ze hry prvního Toma, který s prstem ve tvaru písmene „Z“ otestoval kvality italského zdravotnictví. V jejich posledním pátečním zápase byl o něco lepší belgický AUGent. Nicméně i to jim s přehledem stačilo na postup do čtvrtfinále. Pátek byl velice povedený i pro všechny beachařské dvojice, kdy si téměř všichni hravě poradili se svými soupeři a všichni postoupili do čtvrtfinále.

Přes značnou únavu a bolest nohou nás strejda Mateo přemluvil a večer jsme vyrazili utužovat vztahy na party do vyhlášeného klubu Alcatraz, kde jsme měli možnost potkat účastníky turnaje ze všech ostatních univerzit i mimo hřiště.

Po protančené noci a nehezkém ranním vstávání jsme se úspěšně všichni přesunuli na hřiště. Naše dva dívčí beachové celky se bohužel potkaly už ve čtvrtfinále, postoupit ale mohl jen jeden. Dvojice Ivka a Eliška tento souboj vyhrály, dokonce se jim podařilo ovládnout celý turnaj a získaly tak vytoužené zlaté medaile. Mužské beachové dvojice po skvělých zápasech bohužel obě podlehly belgickému AUGentu a dvojice Mateo a Tomíno v napínavém boji o 3. místo zvítězila a kluci si vezou domů bronzové medaile.

Dívčí šestky ovládly čtvrtfinále proti Římu, a nakonec i semifinále s o hlavu vyššími protihráčkami ze Zadaru. Ve finále se setkaly již podruhé s univerzitou z Louvain a bohužel po napínavém tiebreaku podlehly, ale 2. místo z takto kvalitně obsazeného turnaje je velký úspěch.

Mužský šestkový tým ve čtvrtfinále s přehledem porazil francouzský Le Cresot. V tuto chvíli už na lavičce v hale seděl Tom s narovnaným prstem a k němu se přidal druhý Tom, který po pátečním výkonu nemohl ze zdravotních důvodů odehrát sobotní zápasy. Nakonec se na lavičku přidal i třetí Tom, který ze sebe vydal vše v boji o 3. místo na beachi a stálo ho to koleno. Nakonec šestkaři v semifinále nestačili na belgický Louvain, ale 3. místo proti Římu hravě obhájili.

Po poklidných oslavách na terase ubytovacího zařízení bylo na čase zopakovat si vstávání ve 3 hodiny ráno (někteří pro jistotu nešli spát vůbec) a vyrazit na letiště směr Praha. Celý turnaj jsme si všichni na plno užili a nemůžeme se dočkat dalšího semestru a s ním i dalšího výjezdu. Pro jistotu ale necháme všechny Tomáše do příště přejmenovat, protože toto jméno očividně nenosí štěstí.

Za tým VŠE, Lucie Růžičková (NF)

Sestava ženy: Nikola Bračíková (FMV), Nikola Křišťanová (FFÚ), Ivana Kaňková (FFÚ), Kamila Pavlíková (FFÚ), Lucie Růžičková (NF), Eliška Trunečková (FMV), Nikola Faistaverová (FPH), Viktorie Rossí (FPH), Pavlína Vrabcová (FPH)

Sestava muži: Václav Parcl (FFÚ), Tomáš Dvořáček (FPH), Tomáš Holý (FMV), Matěj Drahokoupil (FFÚ), Dominik Joza (FPH), Radim Stehno (FFÚ), Jiří Míka (FFÚ), Tomáš Urban (FPH), Michal Dvořáček (FIS), Ondřej Mach (FIS), Dominik Šimek (FPH), Matěj Novák (FIS)

Volejbalovou reprezentaci VŠE stál mezinárodní turnaj v Miláně všechny tři Tomáše