Jubilejní 10. ročník Volejbalové ligy VŠE

3. května
2023

Ve sportovní hale VŠE na Třebešíně byl pořádán v ak. roce 2022/2023 jubilejní ročník a proběhl na vítězné vlně týmů fakulty financí a účetnictví z předcházejících ročníků.

Týmům fakult je nutno poděkovat za aktivní účast při reprezentaci fakult. Přejeme, aby i v následujících ročnících se studentům dařilo úspěšně pokračovat ve sportovním vyžití v souběhu se studiem.

Za organizaci soutěže – J. Boštička, CTVS VŠE

Výsledky 10. ročníku naleznete zde.

Za tým žen – Dominika Kašparová (FFÚ)
Vysoká škola nemusí být jenom o učení…. Po letních prázdninách se již tradičně na hřišti v Třebešíně sešli volejbaloví nadšenci, aby započali bitvu o vítězství v desátém ročníku Volejbalové ligy VŠE. Již od počátku soutěže si každá z fakult sestaví své družstvo a touhle formou přispívá k vytvoření přátelství, kolektivu a nových známostí napříč ročníky a fakultami. Ve volejbalových týmech není nouze zapadnout, více vstřícný a přátelský kolektiv byste hledali jen těžko. Společně prožíváte euforii na hřišti, radost z úspěchu, občas bohužel i zklamání, ale všechny tyto zkušenosti váš kolektiv jen posilují a motivují k lepším výkonům. Vždy je přeci příjemné se po celém dni stráveném ve škole na přednáškách či cvičeních trochu odreagovat, zapomenout na každodenní problémy a školní povinností a užít si pěkný volejbal.

Silné ženské týmy již od počátku zimního semestru slibovaly opět vyrovnané zápasy. Celý ročník provázel již tradičně napínavý souboj mezi Fakultou financí a účetnictví a podnikohospodářskou. Nicméně všechny týmy se vyznačovaly obrovskou bojovností a motivací držet v rukách pomyslný vítězný pohár, čímž zajistili napínavá utkání a diváci měli ze zápasů jedinečný sportovní zážitek. Zimní semestr těsně ovládla Fakulta podnikohospodářská, která nadělila porážku všem, dokonce i vítězům minulého ročníku. FFÚ se ale nevzdalo, zabralo ještě víc, ovládlo letní semestr a zajistilo si šťastný výherní závěr celé ligy a splnili roli favoritů. Druhé místo ukořistil tým z Fakulty podnikohospodářské a třetí nakonec skončila Fakulta informatiky a statistiky.

V neposlední řadě děkujeme všem členům týmů a samozřejmě panu PaedDr. Boštičkovi za organizování celé Volejbalové ligy, bez kterého by se to vůbec neuskutečnilo.

Dominika Kašparová (FFÚ)

 

Za tým mužů – Václav Parcl a Jiří Míka

V letošním akademickém roce se uskutečnil jubilejní desátý ročník fakultní Volejbalové ligy VŠE. Jedná se o soutěž, která nabízí napínavé souboje mezi týmy mužů a žen jednotlivých fakult, zatím bohužel bez účasti fakulty managementu z Jindřichova Hradce.

Tato soutěž je velmi oblíbená mezi studenty, a to hlavně díky možnosti zahrát si po boku svých spolužáků, kamarádů, a když se poštěstí, tak i po boku svých vyučujících. Ze šprtů se stávají kamarádi, z vykání na cvičení se stává „tak už to konečně slož“ apod. Během zápasů je přítomna spousta zdravé rivality, protože hráči všech fakult se navzájem velmi dobře znají. Veškeré zápasy se všichni hráči snaží povětšinu času hrát fair play, ale když jde do tuhého, ani sebemenší dvoják nebo teč na bloku nezůstanou utajeny. Ke rvačce nicméně za 10 let této prestižní soutěže nedošlo, a tak můžeme hodnotit tuto soutěž jako bezkonfliktní s pozitivní atmosférou plnou smíchu a nadšení do volejbalu. Třešničkou na dortu je vždy hromadné posezení v restauračních zařízeních po každém zápase, které končí dle potřeb každého hráče někdy mezi půlnocí a šestou hodinou ranní. Kdo by domů jezdil nočními spoji, že?

Pokud se na tento ročník podíváme ze sportovního pohledu, v obou případech se týmům fakulty financí a účetnictví povedlo obhájit titul a zvítězit, i když cestu za titulem měly poměrně obtížnou. Pokud se podíváme na mužskou část, největšími konkurenty FFÚ byli nakonec překvapivě hráči fakulty informatiky a statistiky, kteří letos posílili jak na straně hráčské, tak na straně dobrovolníků otáčejících body, a tak se občas stalo, že po 3 vyhraných bodech v řadě byl stále jednobodový rozdíl. Nicméně úderná síla založená na hře dvou nahrávačů, kteří ctili pravidlo, že nejvíc bodů musí dát nahrávač, a přítomnosti budějovické fošny nakonec platila i na FIS. Fakulta podnikohospodářská se letos topila v herní krizi, a tak nakonec skončila až třetí, i přes přítomnost nezlomné úderné síly z MFF Praha, která byla schopna díky své urputnosti odehrát zápasy, kdy by jiní hráči již dávno leželi na jednotce intenzivní péče. Dokonce nepomohla ani magická levá ruka muzikanta z Lanškrouna, který by měl zvážit návštěvu oční optiky nebo koupi nových, menších bot, protože množství přešlapů z doskoku se limitně blížilo nekonečnu. Nejslabšími fakultami byly letos fakulta mezinárodních vztahů a národohospodářská fakulta, které měly během celé sezóny tak velký problém skládat tým, že se tam protočily snad celé soupisky všech ostatních fakult.

Nicméně tato soutěž není primárně o sportu, jde především o společenskou akci, která buduje silný kádr volejbalových nadšenců, ze kterých se stávají velmi dobří přátelé. Dokonce se zde občas vyskytnou případy, kdy se zrodí partnerské vztahy s vyhlídkou brzkých svateb s velkým množstvím alkoholu, no neber to. Letošní ročník byl bohužel poslední pro poměrně velké množství hráčů ze silného ročníku, a tak jsme všichni rádi, že se opět podařilo rozšířit týmy o mladé pušky, které snad nadále budou udržovat tuto tradici. Kdo ale rozhodně tímto ročníkem nekončí, je mladá naděje ze Zruče nad Sázavou narozená těsně po Sametové revoluci, která se těší na další mladé přírůstky. Její kariéra je nicméně ohrožena blížící se operací kyčlí. Někde se ty roky tvrdé dřiny projevit musely a my tomuto borci přejeme brzké uzdravení, aby mohl navazovat další přátelství, již brzy se studenty, které by mohl vychovávat jako jejich táta.

Velmi důležitou osobou pro chod této ligy je pan Boštička, který každý rok rozlosuje tuto soutěž a následně se podílí na organizaci a řízení každého ze zápasů, za což mu za všechny studenty i hráče moc děkuji.

Také bychom chtěli poděkovat CTVS i celé VŠE, že nám je tato soutěž umožněna hrát, že je nám poskytnuta sportovní hala na Třebešíně a setkáváme se jen a pouze s podporou ze strany školy.

Za vítěznou fakultu financí a účetnictví
Václav Parcl a Jiří Míka

Jubilejní 10. ročník Volejbalové ligy VŠE