Úspěch studentů na Akademickém mistrovství ČR v plážovém volejbale smíšených dvojic

30. května
2019

Po skončení Volejbalové ligy VŠE cítili volejbalisté stesk po balónu natolik, že se rozhodli ukázat své umění také na písku. Proto se pár nadšenců přihlásilo na Akademické mistrovství ČR 2019 v plážovém volejbale smíšených dvojic.

Přestože původní vyjádření pořadatelů umožňovalo účast pouze tří družstev za jednu vysokou školu, nás nakonec vyjelo o něco více a to přesněji šest páru. Mezi zúčastněnými byly následující dvojice: Adamčíková/Jarošík, Michalcová/Drahokoupil J., Kaňková/Drahokoupil M., Křišťanová/Hlaváček, Layerová/Dvořáček, Francová/Kraus.

Beachvolejbalové mistrovství se tradičně konalo na Sokolském koupališti v Brně. Ve čtvrtek 30.5. v ranních hodinách odstartovaly první zápasy. Pavouk byl sestaven pro 32 týmu, avšak ne všichni se museli prát hned v prvním zápase. Mezi šťastlivce, kteří mohli okouknout soupeře a nabírat sil pro další zápasy, patřila také naše dvojice Adamčíková/Jarošík, která měla připsané body z turnajů, a tím se mohli řadit mezi jedny z favoritů turnaje.

Výkony všech párů byly velmi kvalitní, všichni nechali na hřišti maximum a praly se o každý bod ze všech sil. Za vyzdvihnutí stojí výkony podané především od párů Francová/Kraus a Adamčíková/Jarošík. Tyto páry hrály spodní část pavouku, kde se zápas po zápasu probojovávaly do dalších kol pavouka.

Obě dvojice hrály nelehké zápasy. O některých zápasech bylo rozhodnuto až v posledních bodech tiebreaku, naštěstí vždy vítězně pro naše dvojice. Poté se však naši školní reprezentanti potkali ve čtvrtfinále. Z čehož samozřejmě plyne, že jeden z párů půjde do opravného pavouka, kde bude mít druhou šanci. Tento zápas bych hodnotila jako naprostou VŠE bombu. I přes krásné a dlouhé výměny v prvním setu vyhrál Kuba s Barčou celkem s přehledem. Tím si zajistili vedení 1:0 na sety a šlo se pokračovat dále. Druhý set přinesl drobné změny. Kuba s Terkou se po prvním prohraném setu nevzdali a to, co předváděli na hřišti, bylo něco neskutečného. I přes jejich drobnou výškovou nevýhodu na síti, smečovali jako by měli pod nohami trampolíny. Hráli chytré údery a čapli kde jakou smeč, kterou na ně Kuba Jarošík přichystal. Druhý set byl velmi vyrovnaný. Nakonec se přece jenom podařilo Kubovi s Barčou vyhrát i druhý set, ale rozhodně to pro ně nebylo jednoduché.

Touto prohrou se Terka s Kubou dostali do opravného pavouka, kde na ně čekali opět velmi kvalitní soupeři. Bod po bodu si pár připisoval další výherní sety, které je nakonec donesly až do semifinále. V semifinále podával pár výkony přirovnatelné k vrcholovým soutěžím, avšak těsně v tiebreaku podlehli, a proto je čekal boj o třetí místo. Bohužel se tento zápas nekonal z organizačních důvodů a tudíž tým Terezy Francové a Kuby Krause získal krásné půlené třetí místo.

V boji o zlaté medaile se Barča s Kubou potkali s extraligovými soupeři a to s Annou Pospíšilovou a Danielem Římalem, kteří v semifinále porazili naší druhou dvojici a proto bylo jasné, že i za ně se bude bojovat.  V prvním setu krása střídala nádheru, údery Kuby i Barči byly velmi pečlivě zahrány a soupeř nebyl schopný se chytit, a proto jsme se všichni společně mohli radovat ze zisku prvního setu. V druhém setu se však soupeř rozhodl, že tak jednoduché to s nimi nebude a ukázal obrat o 180 stupňů. Začal lépe umisťovat údery, bral chytré údery naší dvojice a i přes veškerou snahu našeho páru se všechno štěstí přiklonilo na stranu soupeře. V tiebreaku již byl výsledek celkem jednoznačný, soupeř nezaváhal a již na začátku setu si nadehnal náskok, který se těžko doháněl, a proto se nakonec náš pár musel smířit s první prohrou, která přinesla krásné stříbrné umístění a nám ostatním skvělou beachovou podívanou!

Tímto turnajem potvrdili studenti naší školy vysokou úroveň volejbalu, kterou jsou schopni předvádět. Věřím, že se nám na tyto úspěchy povede navázat i v příštím školním roce anebo na tyto úspěchy navážeme rovnou na ČAH, kde budeme mít opět kvalitní zastoupení, a proto věřím, že i na tomto turnaji ukážeme kvalitu volejbalu na VŠE.

Nikola Křišťanová (FFÚ)

Celkové výsledky AM – https://caus.cz/amcr-v-beachvolejbalu-smisenych-dvojic-2019/

Akademické mistrovství ČR v plážovém volejbale smíšených dvojic