Volejbalisté VŠE reprezentovali na Světovém šampionátu univerzit v Barceloně

17. listopadu
2018

Ve středu 14. 11. těsně po poledni se čtrnáct více či méně talentovaných volejbalistů a volejbalistek reprezentujících VŠE sešlo na druhém terminálu pražského letiště a společně vyrazilo vstříc velké výzvě. Cílovou destinací byla Barcelona, konkrétně mistrovství světa vysokých škol. Jednalo se o velmi kvalitně obsazený turnaj, ale o tom až později.

V pět odpoledne dosedlo naše letadlo na runway a poté jsme rovnou vyrazili do centra, kde jsme měli zařízený hostel. Poté nás čekala rychlá večeře. Chtěli jsme vyzkoušet něco tradičního, proto byl Burger king jasnou volbou. Znaveni předlouhým cestováním jsme brzy ulehli do postele, abychom byli další den čerství.

Čtvrtek

Ihned ráno nás provázely nepříjemnosti. Kluci dorazili pozdě na svůj zápas, neboť někdo se rozhodl skočit v metru pod vlak. Menší komplikací byla i absence jakéhokoliv univerzála. Ani tyto problémy nás nezastavily a soupeře jsme bez větších problémů udolali. Dalo by se asi ovšem říci, že největším sokem jsme si byli sami, protože soupeř velký odpor nekladl. Holky bohužel první zápas nezvládly a podlehly v tie-breaku urputně hrajícím Egypťankám. Poté poprvé vyrazily na pantátos (tak jsme říkali tradičním španělským pokrmům) a posíleny touto dobrotou neměly problém zdolat bez odporu hrající Francouzky. Kluci naopak prohráli s výborně hrajícím týmem Kataru. Večer jsme společně zašli na jídlo a poté jsme se vrátili na hotel a zahráli si Opráski, což je hra, která náš čas strávený v Barceloně docela vystihuje. Holky ze hry úplně nadšené nebyly, ale co už …

Pátek

Konečně jsme se mohli trochu déle prospat, neboť jsme hráli až po poledni. To ovšem neznamenalo, že jsme dokázali dorazit s velkým předstihem. Kluky i holky čekaly zápasy o všechno. Buď postoupí ze skupiny, nebo budou odjíždět se sklopenou hlavou. Kluci nakonec s přehledem sesekali Francouze, holky si v tie-breaku poradily se Slovenkami. Oba týmy postoupily do kvalifikace o čtvrtfinále, kde už nebylo lehkých soupeřů. Mužskou skvadru nečekal nikdo jiný, než tradičně silný rival z ČVUT. Sehráli jsme velmi dobrý zápas plný hezkých výměn, ale na silného soupeře to nestačilo a s turnajem jsme se rozloučili na devátém místě. To se dá považovat za úspěch, neboť jsme skončili například před Zlínem, který měl v kádru hráče stabilně hrající v mužské extralize. A abych nezapomněl, holky si pochutnali na dalších Francouzkách a postoupily dále.

Sobota

V 8 ráno nám zvoní budík, abychom jeli podpořit holky v boji proti Ruskám. Nikdo to ovšem nezvládl, tak v hale vládla spíše komorní atmosféra. Z mnoha zdrojů se ovšem proslýchá, že do zápasu zasáhla vyšší moc a průběh nebyl úplně regulérní. Naše holky se tedy musely rozloučit s turnajem před branami semifinále. Večer nás čekala závěrečná týmová večeře v místní restauraci. Najedli jsme se opravdu na výbornou. Poté jsme se vydali na společnou procházku na pláž, kde jsme naše účinkování uzavřeli.

Neděle

V poledne většina výpravy odletěla směr Praha, ovšem dva členové výpravy byli odsouzeni ke dlouhému čekání v místním McDonalds a prozkoumávání koutů Barcelony, což mírně komplikoval přetrvávající déšť.

Celkově můžeme hodnotit naše působení na turnaji jen kladně. Celý pobyt jsme si velmi užili a už se těšíme na další působení na mezinárodní scéně. Osobně si myslím, že jsme jak po volejbalové, tak po společenské stránce ostudu neudělali.

Jako nejmladší hráč a kapitán bych rád poděkoval spoluhráčům za důvěru v nominaci a všem za společně strávený čas. Tým si velice dobře sedl nejen po volejbalové, ale i po lidské stránce. Sešla se skvělá parta lidí a ze Španělska si odvážíme mnoho společných vzpomínek. Dále bychom chtěli poděkovat za podporu od CTVS a našich jednotlivých fakult, že nám tento výjezd umožnili uskutečnit.

Tomáš Dvořáček (Fakulta podnikohospodářská)


Volejbalisté VŠE reprezentovali na Světovém šampionátu univerzit v Barceloně